FFK Code of conduct

Fyns Fodbolddommer Klub har udarbejdet et Code of Conduct, som indeholder et kodeks for hvad god adfærd er, når man er medlem af FFK. Dette Code of Conduct er derfor nogle overordnede guidelines for, hvordan den gode dommerkollega bør optræde.

 

Før kampen:

Du bør møde op omklædt til kampen på/ved banen minimum 15 min. før kampstart for at vise klubberne,

at du er til stede. Ved triokampe skal man være på spillestedet senest 45 min. før kampstart og senest

30 min. i øvrigt. Udviklere og vejledere skal ligeledes møde i god tid inden kampens påbegyndelse. Har du to kampe efter hinanden og kamp nr. to er i en trio, så bør du (hvis du ikke tidligere har talt med de andre to dommere om det) lægge en besked til dine kolleger, hvor du fortæller at du er til stede på anlægget, og hvornår du forventer at møde frem til den næste kamp.

Dommeren i en triokamp bør kontakte sine LD-kollegaer senest 2 dage før kampen for at få styr på farve af dommertrøje, mødested og mødetidspunkt. Er du LD i en kamp, og har du ikke hørt fra dommeren senest dagen før kampen, så prøv selv at kontakt ham.

Hold dig i den form, som er nødvendig for at have fysisk overskud til at dømme de kampe, du får. Hvis du skal bestå test, så vær forberedt til denne. Bemærk, at det forventes, at de dommere, som skal bestå test, til enhver tid kan bestå både teori- og løbetest, og at man dermed ikke skal “træne op til dette”.

Hold dig opdateret vedr. loven og retningslinjerne for afvikling af dine kampe og tjek holdenes stilling og

seneste resultater inden kampen. Planlæg din rute til spillestedet og indbyg lidt ekstra tid til at komme frem.

Medbring mobiltelefon og telefonliste over dommerkolleger, så du kan få kontakt, hvis et eller andet uforudset skulle ske.

 

Husk at du er dommer allerede når du ankommer til spillestedet. Tænk over de signaler, du sender via påklædning, adfærd m.v. Vær altid velsoigneret, præsentabel og imødekommende. Hils om muligt på trænere for begge hold inden kampstart. Hvis de ikke opsøger dig, så tag selv initiativet. Husk som dommer i en trio at give en passende instruktion til dine LD-kolleger. ”Som vi plejer”- udgaven er ikke en instruktion. Opvarmning er obligatorisk. Husk som LD at spørge efter en instruktion, hvis den ikke kommer af sig selv, og spørg gerne uddybende om et par enkelte ting i instruktionen. Husk dit udstyr: fløjte, rødt og gult kort, papir, pen/blyant, mønt. Husk også en kampbold og flag til evt. linjedommere. Download om muligt DBU’s app til din mobil, hvorved du hurtigt og nemt kan se kampe og spillesteder samt holdopstillinger med reserver. Bemærk, at dette ikke erstatter, at du får oplyst/bekræftet de navngivne reserver. Husk at sikkerhed både for dig, spillere og trænere/ledere går forud for alt andet. Vær særligt opmærksom på tordenvejr.

 

Under kampen:

Dommerens beklædning består af dommershorts, dommertrøje med DFU-logo på venstre brystlomme, sponsormærker på højre ærme, Fairplaymærke på venstre ærme og strømper, der matcher trøje og shorts. Evt. varmebukser skal have samme farve som shortsene. Strømperne sidder oppe under hele kampen, og trøjen er nede i shortsene. Er dommertrøjen ved at være slidt eller forvasket, så invester gerne i en ny. Ringe i ørerne, store fingerringe og alle former for tørklæder omkring halsen er ikke foreneligt med en korrekt dommerbeklædning. Er det koldt, er hue og vanter selvsagt i orden. Brug af mobiltelefoner på og ved kampbanen, mens man er ansat til at dømme for DBU Fyn / DBU, er ikke foreneligt med god dommerskik.

 

Husk at medvirke til Fairplay-hilsen inden kampen, og at sige tak for kampen til dem, som vil. Dommeren har ret til at afbryde enhver kamp jf. turneringsreglementet – eksempelvis ved tordenvejr og eller andet.

 

Efter kampen:

Er du tilsagt som LD i en triokamp, så forventes det, at du er til stede under en efterfølgende udvikling af kampen som en del af kamparrangementet. Skal du til stor fødselsdag, bryllup eller lignende efter kampen, så du er nødt til at gå før tid, så bedes du meddele det til dommeren og udvikleren før kampen. Så kan udvikleren vurdere linjedommerens indsats i starten af udviklingen. Selv ved en kamp uden udvikler bør du afsætte minimum 10 min. Efter kampen for at få en ordentlig afslutning og evaluering med dine dommerkolleger.

Tænk på, at du efter kampen fortsat opfattes som dommer. Overvej hvilke signaler du sender efter kampen, både hvad angår påklædning, adfærd m.v. Har du lyst til at drikke mere end én øl udenfor omklædningsrummet, så overvej at tage nr. to et andet sted end på spillestedet. Er der drukket øl/vand i omklædningsrummet, eller

har du ’tabt’ græs og jord i større mængder, så ryd op efter dig! Hvis du er blevet udviklet, så husk at evaluere

udvikleren på skemaet til dette. Skal du indberette en udvisning, så få det gjort senest dagen efter kampen.

 

Internet og sociale medier:

FFK’ere er naturligvis velkomne til at kommunikere offentligt – såvel på Facebook som andre sociale medier. Du bør dog huske på, at internettet er specielt sprængfarligt, da pointer på skrift meget ofte virker anderledes end det talte ord. Ironi bliver ofte misforstået, og et kommentarspor kan få ting til at udvikle sig i en helt anden retning end forventet. Facebook er vores virtuelle klubhus, men der hviler et stort ansvar hos den enkelte for at holde debatten sober og saglig. Skriv aldrig noget negativt om dine kolleger – har du noget, du vil sige, så ring til vedkommende og giv en saglig og konstruktiv feedback. Skriv aldrig om hold, spillere eller lignende. Som

dommere skal vi værne ekstra meget om vores integritet, og har du forholdt dig på skrift til konkrete spillere, trænere eller hold, så vil man med rette kunne anfægte din uvildighed. Især talenter skal tænke over, at selvom Superligaen virker fjernt fra serie 3, så glemmer internettet aldrig, og en dum kommentar kan år efter sætte en stopper for en lovende dommerkarriere. Ligesom på banen skal dommerne gå forrest med en god tone, så tænk dig gerne om en ekstra gang – eller 2-3-4 gange, og stil dig selv spørgsmålet: Er det virkelig nødvendigt at skrive det, jeg er i gang med lige nu, eller skal jeg lige sove på det?

 

Generelt:

Deltag gerne i så mange af de fælles arrangementer, som du kan få tid til. Fællesskabet med dine kolleger er en stærk base og giver dig dommerfaglighed. Tænk på de øvrige dommere som gode kollegaer, og omtal dem sagligt som kolleger. Kritik kan være berettiget, men den er ikke andre end den konkrete kollega vedkommende! Det er derfor altid upassende at kritisere udøvende dommerkollegaer ved ord eller handling. Det gælder såvel som vejleder, udvikler, Fairplay-ambassadør eller som tilskuer samt spiller/træner/leder.

Såfremt du bærer DFU/DBU trøje eller dommerjakke, skal du agere ekstra hensynsfuldt.